Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

Videovergadering

donderdag 21 januari 2021

19:30 - 22:45
Voorzitter
O.F. Brouwer
Toelichting

Vanwege het coronavirus vindt de raadsvergadering op een andere manier dan gebruikelijk plaats en zonder publiek en pers. De raadsleden zullen vanaf hun thuissituatie vergaderen via een videoverbinding. De vergadering is via de livestream te volgen.


De stukken voor deze vergadering zijn vanaf 18 december 2020 hieronder te vinden en te raadplegen.


Voorafgaand aan de raadsvergadering is er een vragenhalfuur, tenzij er bij de voorzitter geen vragen zijn ingediend. Het vragenhalfuur begint om 19.30 uur en de raadsvergadering aansluitend daarop.


Het is mogelijk om in te spreken over onderwerpen die op de agenda van de raadsvergadering staan, met uitzondering van het besluitvormende deel. De inspraak vindt plaats voorafgaand aan de behandeling van het agendapunt. De geldende regels voor inspraak kunt u vinden op deze website bij de vraagbaak.

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 0

    CDA, mevrouw A.G. Zandbergen-Beishuizen


    Onderwerp: Contact gemeente en dorpen


    In de Feanster van woensdag 13 januari lezen we een noodkreet van de dorpsraad van Gerkesklooster-Stroobos.
    Voorzitter Christiaan van der Molen zegt: “We hebben een vast aanspreekpunt nodig voor de dorpsraad”.


    Als CDA-fractie zijn we een groot voorstander van een dorpsraad zoals deze functioneert in Gerkesklooster-Stroobos. De dorpsraad waarin het vroegere Plaatselijk Belang, de ondernemers en de sportverenigingen samenwerken en die een zeer belangrijke rol speelt bij het vergroten van de leefbaarheid van de dorpen, mist een aanspreekpunt op het gemeentehuis.
    Na het vertrek van de dorpencoördinator is het voor de dorpsraden en ook de andere Plaatselijke Belangen zoeken op het gemeentehuis wie voor hen de lijntjes legt tussen de verschillende ambtelijke afdelingen. Niet alle vragen vanuit de dorpen betreffen alleen ruimtelijke ordening, of alleen sport of alleen het sociaal domein.


    Daarnaast zijn vragen ontstaan over het terugdraaien van de subsidies aan de Plaatselijke Belangen.


    Vragen:

    1. Is het college op de hoogte van deze noodkreet om een nieuwe dorpencoördinator van de plaatselijke belangen zoals verwoord door Gerkesklooster-Stroobos?
    2. Is het college het met ons eens dat een dorpencoördinator een positieve rol speelt bij de communicatie tussen de gemeente en de dorpen?
    3. Is het college het met ons eens dat een dorpencoördinator een positieve rol speelt bij de communicatie tussen de verschillende afdelingen op het gemeentehuis waar de vragen vanuit de dorpen de verschillende afdelingen overstijgen? Voorbeeld: vragen rond de groenvoorziening in de dorpen worden in de regel binnen 24 uur beantwoord, maar vragen zoals hiervoor genoemd in de regel niet binnen 4 weken, dus 4 keer 7 keer 24 uur = 672 uur. Een schrijnend verschil.
    4. Het college heeft toegezegd op korte termijn met alle Plaatselijke Belangen in gesprek te gaan.
      • Kan de raad in de raadsvergadering van februari een rapportage hiervan tegemoetzien?
      • In de pers lezen we dat de gemeentelijke bijdrage aan activiteiten van de Plaatselijke Belangen worden wegbezuinigd. Er is onduidelijkheid over het wegbezuinigen dan wel anders organiseren en faciliteren van de Plaatselijke Belangen. Kunnen de raad en ook de Plaatselijke Belangen van het college een korte memo tegemoetzien wat precies de bedoeling is?

    Wethouder Jonker antwoordt dat het college op de hoogte is van de noodkreet en het artikel ook heeft gelezen. Bij het vaststellen van de begroting is de coördinator wegbezuinigd in Achtkarspelen. We zien dat de coördinator wordt gemist, maar het college heeft keuzes moeten maken en de raad is ons ook in die keuzes gevolgd. Dat wil echter niet zeggen dat we burgerinitiatieven in de kou laten staan. Afhankelijk van het initiatief wijzen we een contactambtenaar toe. Bij Gerkesklooster-Stroobos is de contactambtenaar ontwikkeling advies en ruimte betrokken, omdat het daar vooral gaat om woningbouwontwikkeling.


    Er is een projectleider aangenomen die al een aantal gesprekken heeft gevoerd met inwoners, verenigingen, Sociaal Werk en andere betrokken partijen in de dorpen. Omdat de dorpen niet altijd op elkaar lijken, zal maatwerk worden toegepast in de ondersteuning. In de gesprekken wordt gekeken hoe we kunnen aansluiten bij de behoeften, wensen en ideeën die er zijn in de dorpen als het gaat om leefbaarheid en het vergroten en versterken van de sociale basis.


    Op 11 maart vindt er een inspiratiesessie plaats voor de raad. Daar worden ook enkele bewonersinitiatieven naar voren gebracht, zoals bijvoorbeeld het initiatief ‘Mei Elkoar Yn Droegeham’ dat zal gaan vertellen hoe zij het hebben opgepakt. Ook Gerkesklooster-Stroobos zal daarvoor gevraagd worden en wellicht nog een ander dorp, om te laten zien wat er zoal gebeurt. Daarna volgt er in maart een startnotitie met een beschrijving van het proces om vervolgens te komen tot een nieuwe visie en plan voor het versterken van de sociale basis.


    Mevrouw Zandbergen zegt nog geen antwoord te hebben gehad op de vraag of de raad in februari een rapportage tegemoet kan zien van de gesprekken met de verschillende Plaatselijke Belangen en een korte memo met betrekking tot de bezuinigingen in relatie tot de plannen die er zijn.
    Wethouder Jonker zegt toe dat op het moment dat alle gesprekken hebben plaatsgevonden, de raad op de hoogte wordt gebracht van datgene dat besproken is. De wethouder zal binnenkort de data doorgeven van alle geplande gesprekken met de Plaatselijke Belangen. Ook komt er een memo met uitleg over de bezuinigingen. Actie: afsprakenlijst


    Op verzoek van mevrouw Dotinga (FNP) zoekt de wethouder uit wat de kosten van de projectleider zijn. Actie: afsprakenlijst

    Toezeggingen

    Titel
    Contact gemeente en dorpen
  2. 1

    De voorzitter opent de vergadering om 19.52 uur en heet iedereen van harte welkom.

  3. 2

    Wethouder Spoelstra doet een mededeling over de keuze van het ministerie van EZK voor de locatie van een transformatorstation ten behoeve van een nieuw aan te leggen windpark in de Noordzee. Er waren drie locaties in beeld: Burgum, met een sub-locatie in Kootstertille, Vierverlaten in Groningen en Eemshaven. Het ministerie heeft vorige week gekozen voor de locatie Eemshaven.


    De heer F.D. Hoekstra (GBA) spreekt zijn waardering uit naar het college, de buitendienstmedewerkers, de politie en de handhavers over de wijze waarop zij de problematiek hebben opgelost die speelde rond de jaarwisseling in o.a. Surhuisterveen en Twijzelerheide.


    Afmeldingen:
    De heer M.C. Buising (zelfst. raadslid) en de heer T. Nicolai (PvdA) zijn met kennisgeving afwezig. De voorzitter constateert dat de overige 19 raadsleden ingelogd zijn via Teams.


    Afsprakenlijst
    Mevrouw A.G. Zandbergen-Beishuizen (CDA) wil, in navolging op de heer Stellinga die vorige week kritische opmerkingen heeft gemaakt naar aanleiding van de afsprakenlijst, nogmaals wijzen op een aantal toezeggingen die allang uitgevoerd hadden kunnen worden. Als voorbeeld noemt ze de brief die naar Den Haag zou worden gestuurd met betrekking tot de Friese taal.
    Wethouder Jonker zegt dat dit door interne omstandigheden even was blijven liggen, maar dat de brief deze maand nog zal worden verstuurd. Actie: afsprakenlijst
    De voorzitter zegt toe in het college aandacht te vragen voor de toezeggingen die nog open staan.

  4. 3

    De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

  5. 4

    De besluitenlijst van de openbare vergadering van 10 december 2020 wordt ongewijzigd vastgesteld.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA-fractie (6), CU-fractie (3), FNP-fractie (4), GroenLinks-fractie (1), PVV-fractie (1), GBA-fractie (2), PvdA-fractie (1), VVD-fractie (1)
  6. 5

    De stemming over personen voor het doen van benoemingen, voordrachten of aanbevelingen is geheim (artikel 31 lid 1 Gemeentewet) en gaat schriftelijk via een stembriefje.
    Voor deze stemming is per post een stembriefje naar ieder raadslid gestuurd. De aanwezige raadsleden hebben hun stem uitgebracht en het stembriefje na de vergadering ingeleverd op het gemeentehuis. De uitslag van de stemming is als volgt:


    Er zijn 15 stembriefjes tijdig ingeleverd. Dit betekent dat is voldaan aan het stemquorum van artikel 29 lid 1 Gemeentewet.


    Er zijn 15 stemmen voor uitgebracht. Hiermee is besloten:

    1. De heer R. Buiter te benoemen als lid van de Raad van Toezicht van Stichting ROOBOL.
    2. Mevrouw W. van der Venn ontslag te verlenen als lid van de Raad van Toezicht van Stichting ROOBOL.
  7. 5.a

    Op 20 december 2020 heeft de burgemeester een noodverordening vastgesteld vanwege de ernstige vrees voor het ontstaan van ernstige wanordelijkheden als bedoeld in artikel 175 van de Gemeentewet op het grasveld tussen De Elzen en het Pleinpaed. Een noodverordening dient door de gemeenteraad bekrachtigd te worden. Van bekrachtiging kan echter geen sprake meer zijn, aangezien de noodverordening tot
    4 januari 2021 van kracht was.
    Door de noodverordening wel te agenderen voor deze raadsvergadering kan er openbare verantwoording plaatsvinden over de noodverordening en worden de raadsleden in staat gesteld om hierover vragen te stellen.


    Er worden enkele opmerkingen gemaakt en vragen gesteld die worden beantwoord door portefeuillehouder de heer Brouwer. Hierbij wordt toegezegd dat de gang van zaken rond het carbidschieten meegenomen wordt in de evaluatie die plaats zal vinden met betrekking tot de jaarwisseling. Actie: afsprakenlijst


    Voor een volledig beeld van de opmerkingen, zie beeldweergave via www.raad-achtkarspelen.nl.

    Toezeggingen

    Titel
    Gang van zaken carbidschieten meenemen in de evaluatie jaarwisseling
  8. 6

    Er zijn geen begrotingswijzigingen.

  9. 7

    In de eerste termijn dient de heer G. Terpstra (CDA) een amendement in, mede namens de fracties GBA, CU, FNP en PVV:


    Amendement CDA, GBA, CU, FNP en PVV inzake overleg voeren met de Vakvereniging voor Brandweer Vrijwilligers


    Toelichting:
    Sinds 2014 maakt de Brandweerkamer - namens de besturen van de veiligheidsregio’s - met de werknemersorganisaties in het Landelijk Overleg Brandweerspecifieke Arbeidsvoorwaarden (LOBA) bindende afspraken over een aantal brandweerspecifieke onderwerpen, waaronder de rechtspositie van Brandweer Vrijwilligers. Dat gaat nu veranderen, waarbij de op te richten Werkgeversvereniging Samenwerkende Veiligheidsregio’s (WSV) namens de besturen van de veiligheidsregio’s met de werknemersorganisaties gaat onderhandelen om tot bindende arbeidsvoorwaardelijke afspraken te komen voor het personeel.
    In het belang van de 19.000 brandweervrijwilligers in ons land heeft de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) zich bij herhaling ingespannen om als volwaardige partij te worden toegelaten tot het LOBA. Niet in de laatste plaats vanwege het feit dat 77% van het operationele personeel voor de brandweerzorg en rampenbestrijding in ons land vrijwilliger is en de VBV door de regering en het parlement is erkend als gesprekspartner voor de veiligheidsregio’s en de minister.
    Maar omdat de VBV niet is aangesloten bij een vakcentrale laat het LOBA de VBV niet toe tot het arbeidsvoorwaardelijk overleg.


    Overwegende dat:

    • Het van belang is dat vrijwilligheid in de repressieve brandweerzorg voor de toekomst geborgd wordt;
    • De voorwaarden waaronder dat landelijk mogelijk gemaakt wordt met de vrijwilligersvertegenwoordiging moet worden besproken;
    • In het huidige overlegmodel geen plaats is voor een vertegenwoordiging waar het grootste deel van de vrijwilligers zich door vertegenwoordigd voelt;
    • Het onwenselijk is dat voorwaarden voor 80% van het personeel worden vastgesteld zonder dat met dat deel van het personeel is overlegd;

    Besluit de raad wel een zienswijze op het voorgenomen besluit in te dienen.


    Wijziging/aanvulling:


    Het besluit als volgt te wijzigen (doorgehaalde en vetgedrukte tekst):


    Beslút:


    GeenDe volgende zienswijze in te dienen met betrekking tot het voornemen tot oprichting van Werkgeversvereniging Samenwerkende Veiligheidsregio’s:


    *Geacht algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Fryslân,


    Uw verzoek om een zienswijze inzake oprichten Werkgeversvereniging Samenwerkende Veiligheidsregio’s (WVSV) behandelden wij tijdens onze raadsvergadering van 21 januari 2021. Tijdens deze vergadering stelden wij de volgende zienswijze vast:


    De raad dringt erop aan dat de Werkgeversvereniging Samenwerkende Veiligheidsregio’s met betrekking tot het overleg over de specifiek voor vrijwilligers geldende afspraken en voorwaarden direct overleg voert met de vertegenwoordiging van de vrijwilligers, zoals de Vakvereniging voor Brandweer Vrijwilligers.


    Graag ontvangen wij uw reactie op onze zienswijze.*


    Portefeuillehouder de heer Brouwer vraagt of met ‘direct’ rechtstreeks wordt bedoeld of onmiddellijk.
    De heer Terpstra geeft aan dat hiermee ‘rechtstreeks’ wordt bedoeld.


    Na enkele opmerkingen in de eerste termijn, vraagt de voorzitter of er stemming wordt verlangd over het amendement. Dit is niet het geval. Hiermee is het amendement unaniem aangenomen en zal de zienswijze naar de Veiligheidsregio worden gestuurd.


    Voor een volledig beeld van de opmerkingen, zie beeldweergave via www.raad-achtkarspelen.nl.


    Zonder stemming wordt overeenkomstig het aangenomen amendement besloten de volgende zienswijze in te dienen met betrekking tot het voornemen tot oprichting van Werkgeversvereniging Samenwerkende Veiligheidsregio’s:


    Geacht algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Fryslân,


    Uw verzoek om een zienswijze inzake oprichten Werkgeversvereniging Samenwerkende Veiligheidsregio’s (WVSV) behandelden wij tijdens onze raadsvergadering van 21 januari 2021. Tijdens deze vergadering stelden wij de volgende zienswijze vast:


    De raad dringt erop aan dat de Werkgeversvereniging Samenwerkende Veiligheidsregio’s met betrekking tot het overleg over de specifiek voor vrijwilligers geldende afspraken en voorwaarden direct overleg voert met de vertegenwoordiging van de vrijwilligers, zoals de Vakvereniging voor Brandweer Vrijwilligers.


    De vergadering wordt geschorst om 20.43 uur.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA-fractie (6), CU-fractie (3), FNP-fractie (4), GroenLinks-fractie (1), PVV-fractie (1), GBA-fractie (2), PvdA-fractie (1), VVD-fractie (1)

    Amendementen

    Titel
    Overleg voeren met de Vakvereniging voor Brandweer Vrijwilligers
  10. 8

    De voorzitter heropent de vergadering om 20.57 uur.


    In de eerste termijn dient de heer J. Stellinga (PvdA) een amendement in:


    Amendement PvdA inzake aanpassen formulering zienswijze


    Wijziging/aanvulling:
    De vijfde alinea van de (concept)zienswijze als volgt aan te passen (doorgehaalde en vetgedrukte tekst):


    Wij vragen daaromaande Veiligheidsregio Fryslânexpliciet eenzelfde beweging te maken en vooraluiterst kritisch te blijven kijken naar de kostenontwikkeling op alle gebieden. Wij roepen u dringend op om maatregelen te treffen om onvoorziene uitzettingen binnen de eigen begroting op te vangen.


    Toelichting:
    De door het college voorgestelde zienswijze is uitstekend! En juist daarom daagt deze uit om ook de laatste onvolkomenheid te elimineren. En die bestaat daaruit dat de gekozen formulering weliswaar niet onjuist, maar iets ‘aan de tamme kant’ is. Hoewel de sociale codes in dit samenwerkingsverband uiteraard moeten worden gerespecteerd, doet een iets prangender formulering meer recht aan de destijds geuite gevoelens van de raad van Achtkarspelen.


    De fracties CDA en FNP geven aan het amendement mee in te willen dienen.


    Na de eerste termijn reageert portefeuillehouder de heer Brouwer positief op het amendement.


    Stemming over amendement:
    Voor: gehele raad (19)
    Amendement is aangenomen.


    Stemming over geamendeerde raadsvoorstel:
    Voor: gehele raad (19)
    Raadsvoorstel is aangenomen.


    Voor een volledig beeld van de opmerkingen, zie beeldweergave via
    www.raad-achtkarspelen.nl.


    Na stemming wordt, met inachtneming van het aangenomen amendement, besloten:
    • Een zienswijze in te dienen door middel van het verzenden van bijgevoegde (concept) reactie op de Kaderbrief 2022-2025 van Veiligheidsregio Fryslân.
    • De vijfde alinea van de (concept)zienswijze als volgt aan te passen:
    “Wij vragen daarom de Veiligheidsregio expliciet eenzelfde beweging te maken en uiterst kritisch te blijven kijken naar de kostenontwikkeling op alle gebieden. Wij roepen u dringend op om maatregelen te treffen om onvoorziene uitzettingen binnen de eigen begroting op te vangen”.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA-fractie (6), CU-fractie (3), FNP-fractie (4), GroenLinks-fractie (1), PVV-fractie (1), GBA-fractie (2), PvdA-fractie (1), VVD-fractie (1)

    Amendementen

    Titel
    Aanpassen formulering zienswijze
  11. 9

    In de eerste termijn dient de heer J. Stellinga (PvdA) een motie in over uitvoeren advies Rijnconsult inzake evaluatie samenwerking GR SDF. In de motie wordt het college verzocht:
    • Er nadrukkelijk op toe te zien dat met het voorliggende advies van Rijnconsult snel en daadwerkelijk iets wordt gedaan;
    • Hierover regelmatig (meerdere malen per jaar) te rapporteren aan de raad;
    • Wanneer in de loop van 2021 onverhoopt mocht blijken dat de gewenste veranderingen en verbeteringen niet (kunnen) worden gerealiseerd te (doen) onderzoeken wat de eventuele alternatieven voor deze GR zijn;
    • Deze motie onder de aandacht te brengen van de GR en van de daarin deelnemende gemeentes.


    Na de eerste termijn reageert wethouder Jonker positief op de motie. Wel vraagt ze om de toelichting in de motie te schrappen, omdat die niet klopt. Er staat dat er niets met de adviezen uit de evaluatie van 2016 is gedaan. Dit is wel degelijk gebeurd en dat is in de vergadering van de werkgroep Sociaal Domein van afgelopen dinsdag ook uitgelegd.


    De toelichting wordt eruit gehaald en de motie wordt mee ingediend door de PVV en het CDA.


    Verder zegt wethouder Jonker toe er extra op te letten dat de hernieuwde centrumregeling die voor de zomer naar de raad gaat niet zo ambtelijk wordt opgesteld als het rapport van Rijnconsult. Actie: LTA


    Er wordt geen stemming verlangd over de motie, deze wordt met algemene stemmen (19) aangenomen.


    Voor een volledig beeld van de opmerkingen, zie beeldweergave via www.raad-achtkarspelen.nl.


    Zonder stemming wordt overeenkomstig het voorstel besloten:

    • Kennis te nemen van de Rapportage Evaluatietraject Centrumregeling Sociaal Domein Fryslân (oktober 2020);
    • Kennis te nemen van de begeleidende brief van het college;
    • Geen zienswijze in te dienen op de uitkomsten van de evaluatie en de voorgestelde wijze waarop een vervolg zal worden gegeven aan de conclusies en aanbevelingen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA-fractie (6), CU-fractie (3), FNP-fractie (4), GroenLinks-fractie (1), PVV-fractie (1), GBA-fractie (2), PvdA-fractie (1), VVD-fractie (1)

    Moties

    Onderwerp
    Uitvoeren advies Rijnconsult inzake evaluatie samenwerking GR SDF
  12. 10

    Mevrouw T.I. Veenstra (GroenLinks) geeft een toelichting op de motie en leest hem voor. In de motie wordt het college verzocht:
    • Vast te blijven houden aan de werkwijze om lokaal geen chemische middelen te gebruiken voor onkruidbestrijding en de inzet van deze middelen uit te (blijven) sluiten in de bestekken voor groenonderhoud, ondanks het nu ontbreken van een landelijk verbod;
    • Er zorg voor te dragen dat dit namens de gemeente Achtkarspelen via de landelijke kaart van Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland kenbaar wordt gemaakt.


    Er worden enkele verduidelijkende vragen gesteld naar aanleiding van de motie die worden beantwoord door mevrouw Veenstra.


    Wethouder De Haan reageert positief op de motie.


    Na de tweede termijn wordt, na een discussie over welke chemische middelen wel of niet giftig zijn, de motie aangepast. Het woordje ‘giftige’ wordt toegevoegd voor ‘chemische middelen’. Na aanpassing van de motie wordt deze mee ingediend door de fracties CDA en CU.


    Stemverklaring de heer H.J. Graansma (PVV): ik sil tsjin stimme, net omdat ik foar giftige bestridingsmiddelen bin, mar omdat der betiizing is oer wat wol of net giftig is. Boppedat tinke wy dat de moasje oerstallich is, it is al besteand belied.


    Stemming:
    Voor: GroenLinks, CDA, CU, FNP, GBA, VVD en PvdA (18)
    Tegen: PVV (1)
    Motie is aangenomen.


    Voor een volledig beeld van de opmerkingen, zie beeldweergave via
    www.raad-achtkarspelen.nl.


    Na stemming wordt het college overeenkomstig de aangenomen motie opgeroepen:
    • Vast te blijven houden aan de werkwijze om lokaal geen giftige chemische middelen te gebruiken voor onkruidbestrijding en de inzet van deze middelen uit te (blijven) sluiten in de bestekken voor groenonderhoud, ondanks het nu ontbreken van een landelijk verbod;
    • Er zorg voor te dragen dat dit namens de gemeente Achtkarspelen via de landelijke kaart van Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland kenbaar wordt gemaakt.

    Moties

    Onderwerp
    Chemievrij blijven werken in de openbare ruimte
  13. 11

    Mevrouw D.A. van der Vaart-Kralt (CU) geeft een toelichting op de motie en leest hem voor. In de motie wordt het college verzocht:
    • Te onderzoeken hoe Achtkarspelen aan kan sluiten bij de organisatie dementievriendelijke gemeente;
    • Samen met ketenpartners te werken aan opgaven om stapsgewijs tot zichtbare en duurzame resultaten te komen;
    • De raad hier actief over te informeren en eventueel al een plan van aanpak mee te sturen.


    Er worden enkele verduidelijkende vragen gesteld naar aanleiding van de motie die worden beantwoord door mevrouw Van der Vaart.


    Wethouder Jonker reageert positief op de motie.


    Stemverklaring de heer F.D. Hoekstra (GBA): it is in sympatike moasje, mar wy sille tsjin stimme omdat de moasje foar ús oerstallich is.


    Stemming:
    Voor: CU, CDA (5), GroenLinks, PVV, PvdA en VVD (12)
    Tegen: FNP, GBA en dhr. Van der Wal (CDA) (7)
    Motie is aangenomen.


    Voor een volledig beeld van de opmerkingen, zie beeldweergave via
    www.raad-achtkarspelen.nl.


    Na stemming wordt het college overeenkomstig de aangenomen motie opgeroepen:
    • Te onderzoeken hoe Achtkarspelen aan kan sluiten bij de organisatie dementievriendelijke gemeente;
    • Samen met ketenpartners te werken aan opgaven om stapsgewijs tot zichtbare en duurzame resultaten te komen;
    • De raad hier actief over te informeren en eventueel al een plan van aanpak mee te sturen.

    Moties

    Onderwerp
    Dementievriendelijke gemeente (aangenomen)
  14. 12

    De heer J. Stellinga (PvdA) geeft een toelichting op de motie en leest hem voor. In de motie wordt het college verzocht:
    a) Te bevorderen dat – voor zover dit niet reeds een aanvang heeft genomen – voor de jongeren en jongvolwassenen in Achtkarspelen op zeer korte termijn een breed pakket aan maatregelen wordt ontwikkeld, dat aansluitend doelgericht wordt geëffectueerd, en waarin alle relevante aandachtsgebieden zijn meegenomen.
    b) De jongerenraad hierin te betrekken, om de ervaringen en meningen van de leden te vernemen, eventueel uitmondend in een concreet advies ter zake door de jongerenraad.
    c) De gemeenteraad blijvend en adequaat te informeren over de actuele stand van zaken met betrekking tot het voorgaande.


    Er worden enkele verduidelijkende vragen gesteld naar aanleiding van de motie die worden beantwoord door de heer Stellinga.


    Mevrouw Veenstra (GroenLinks) wil de motie graag mee indienen.


    Wethouder Jonker reageert positief op de motie en zegt toe terug te komen op de vraag van de heer IJ. van Kammen (FNP) waar het bedrag van € 81.000 in de overlopende posten (raadsvergadering 10 december 2020) voor bestemd is. Actie: afsprakenlijst


    Stemming:
    Voor: PvdA, CDA, CU, GBA, GroenLinks en VVD (14)
    Tegen: FNP en PVV (5)
    Motie is aangenomen.


    Voor een volledig beeld van de opmerkingen, zie beeldweergave via
    www.raad-achtkarspelen.nl.


    Na stemming wordt het college overeenkomstig de aangenomen motie opgeroepen:
    a) Te bevorderen dat – voor zover dit niet reeds een aanvang heeft genomen – voor de jongeren en jongvolwassenen in Achtkarspelen op zeer korte termijn een breed pakket aan maatregelen wordt ontwikkeld, dat aansluitend doelgericht wordt geëffectueerd, en waarin alle relevante aandachtsgebieden zijn meegenomen.
    b) De jongerenraad hierin te betrekken, om de ervaringen en meningen van de leden te vernemen, eventueel uitmondend in een concreet advies ter zake door de jongerenraad.
    c) De gemeenteraad blijvend en adequaat te informeren over de actuele stand van zaken met betrekking tot het voorgaande.

    Moties

    Onderwerp
    Jongeren en corona
  15. 13

    De voorzitter meldt dat het presidium vanmiddag heeft besloten de volgende raadsvergadering op 18 februari om 16.00 uur te laten beginnen in verband met de lange agenda.


    De voorzitter sluit de vergadering om 22.45 uur.