- Voorzitter
- O.F. Brouwer
- Toelichting
-
Vanwege het coronavirus vindt de raadsvergadering op een andere manier dan gebruikelijk plaats en zonder publiek en pers. De raadsleden zullen vanaf hun thuissituatie vergaderen via een videoverbinding. De vergadering is via de livestream te volgen.
Het is mogelijk om in te spreken over onderwerpen die op de agenda van de informatiecarrousel staan. De inspraak vindt plaats voorafgaand aan de behandeling van het agendapunt. De geldende regels voor inspraak kunt u vinden op deze website bij de vraagbaak.
De stukken voor deze vergadering zijn vanaf 8 mei 2020 hieronder te vinden en te raadplegen.
Voorafgaand aan de raadsvergadering is er een vragenhalfuur, tenzij er bij de voorzitter geen vragen zijn ingediend. Het vragenhalfuur begint om 19.00 uur en de raadsvergadering aansluitend daarop.
- Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
0
FNP, mefr. M. Dotinga-van der Veen
Underwerp: Swalkôffal
Yn it nijsblêd fan Noard East Fryslân stie ofrûne tiisdei in pagina grut artikel oer Bert Vegter syn striid tsjin it swalkôffal yn Achtkarspelen. Op frijwillige basis hat dizze man sûnt novimber l.l. dwaande west om swalkôffal op te romjen. Der is mear dan 100 konteners oan rotsoai út de natoer helle! Dat komt sawat del op 1 kontener per 2,5 kilometer. Dat is bêst wol skrikken. De gemeente hat him op dat stuit wol holpen. As der in soad ôffal wie koe de hear Vegter belje en dan waard de boel ophelle. Doe hat dizze menear oan it kolleezje frege, sawol skriftlik as mûnling, om hjiryn belied te meitsjen mei in behearsplan mei de nedige kontrôle. Fierder frege Vegter ek om foarljochting op de basis- en middelbere skoallen ensfh. om eltsenien bewust te meitsjen dat rommel net yn de natoer heart mar yn de ôffalbak.
Sjoen it boppesteande hat de FNP de folgjende fragen:
1. Is it kolleezje it mei ús as FNP iens, dat nettsjinsteande alle gemeentlike aksjes om ús gemeente skjin te krijen en te hâlden, de hear Vegter ús sjen lit dat wy as gemeente mei al ús ynspannings dochs tekoart sjitte?
2. Is it kolleezje it mei ús iens dat it antwurd: “In Friesland is gemeten hoe het zit met het zwerfafval en Achtkarspelen krijgt daarin het oordeel goed.” feitliken net kloppet, sjoen de skjinmaakaksje fan de hear Vegter?
3. Kin it kolleezje it der boppedat mei iens wêze, dat wat swalkôffal oangiet, der in mentaliteitsferoaring plak fine moat en hjir ek in taak leit by de gemeente?
4. Is it kolleezje ree om mei in koarte beliedsnotysje ‘Achtkarspelen Swalkôffal Frije Gemeente’ te kommen, wêr’t ek de ideën fan de hear Vegter yn meinaam wurde?
Wethâlder De Haan:
1. As Achtkarspelen spanne wy ús hjir foar yn, troch edukaasje, Himmelwike, gearwurking Nederland Schoon, project mei de PB’s, de MOA rommet op ensfh. Gemeenten kinne soks net alinne dwaan, wy moatte dit as mienskip lettterlik en figuerlik oppakke. En dat bart ek, der binne ek ynwenners en undernimmers dy’t sels opromje. De aksje fan de hear Vegter lit sjen dat der lykwols noch hieltyd ôffal leit.
2. De mjitting hat Fryslân breed plakfûn. Derby wurdt gebrûk makke fan de CROW-noarmen. Binnen dy noarmen falt Achtkarspelen yn de kategory ‘goed’. De noarmen binne dus relatyf t.o.f. oare plakken en de belibbing fan de noarmen kin fansels oars wêze dan de CROW-kwalifikaasje.
3. Ja, sjoch ek it antwurd by fraach 1. De gemeente stekt op ferskate manieren yn by it foarkommen fan swalkôffal. Mar, in mentaliteitsferoaring is dreech en in kwestje fan lange adem en lytse stapkes dy’t wy allegear sette moatte. It ynfieren fan it staasjejild op lytse fleskes is sa’n stap. Dit is mei mooglik wurden omdat ek Achtkarspelen har oansletten hat by de ‘statiegeldalliantie’ in pear jier lyn. Mei tal fan oare organisaasjes ha wy it sa ek hearre litten.
4. Wy ha as kolleezje grutte wurdearring foar wat de hear Vegter dien hat, mar om no mei in beliedsnotysje te kommen, dat giet ús te fier. Mei in beliedsnotysje sille wy de mentaliteit fan de minsken net feroarje. Ek sjoen de besunigingen dy’t der oan sitte te kommen, wurdt it dreech om oan in beliedsnotysje útfiering te jaan.Bijlagen
-
1
De voorzitter opent de vergadering om 19.11 uur en heet iedereen van harte welkom.
Er wordt een moment stilte gehouden in verband met het overlijden van oud-raadslid Douwe de Vries op vrijdag 1 mei jl. De heer De Vries was raadslid van Achtkarspelen van 1986 tot 1994, waarvan de laatste vier jaar fractievoorzitter van het CDA. Hij is 74 jaar geworden.
-
2
• Wethouder Spoelstra doet een mededeling over de woningbouwafspraken. Hierover is op 15 mei ook een notitie naar de raad gegaan via de LIS. De woningbouw-afspraken worden verwerkt in de woonvisie die na de zomer wordt geagendeerd voor de raadsvergadering. Ook komt er een flexibel woningbouwprogramma dat halfjaarlijks met de provincie wordt besproken.
Afmeldingen:
De heer M.C. Buising (zelfst. raadslid) en de heer F.J. Hoekstra (VVD).
Inspreker bij agendapunt 16 (Ontwerpverklaring van geen bedenkingen bouw woning, Warmoltsstrjitte 130 te Harkema):
o Dhr. W. Mozes uit Harkema
Insprekers bij agendapunt 19 (Partiële herziening bestemmingsplan Buitengebied):
o Dhr. H. van der Veen namens LTO Noord
o Dhr. W. van Vulpen namens vereniging Noardlike Fryske Wâlden
o Dhr. M. van der Veen uit Twijzelerheide
Afsprakenlijst
Geen opmerkingen.Bijlagen
-
3
De fracties FNP, PVV, PvdA en GroenLinks willen de behandeling van agendapunt 19 (Partiële herziening bestemmingsplan Buitengebied) graag doorschuiven naar een volgende vergadering omdat er nog veel onduidelijk is.
De voorzitter brengt dit verzoek in stemming.
Stemming over verzoek om agendapunt 19 van de agenda te halen:
Voor: FNP, GroenLinks, PvdA en PVV (8)
Tegen: CDA, CU en GBA (11)
Met 8 stemmen voor en 11 stemmen tegen is het verzoek om agendapunt 19 van de agenda te halen verworpen.
In verband met de insprekers wordt voorgesteld om de behandeling van de agendapunten 16 (Ontwerpverklaring van geen bedenkingen bouw woning, Warmoltsstrjitte 130 te Harkema) en 19 (Partiële herziening bestemmingsplan Buitengebied) naar voren te halen, na agendapunt 5a. De raad gaat hiermee akkoord.
De agenda wordt met bovengenoemde wijzigingen vastgesteld.
Stemuitslag
voorFNP-fractie (4), GroenLinks-fractie (1), PVV-fractie (1), PvdA-fractie (2)tegenCDA-fractie (6), CU-fractie (3), GBA-fractie (2)Bijlagen
-
4
N.a.v. besluitenlijst 27 februari 2020: de heer G. Terpstra (CDA) merkt op dat zijn stemverklaring bij punt 5 niet letterlijk is genoteerd, maar de strekking is wel goed dus het is akkoord.
De besluitenlijsten van de openbare vergaderingen van 27 februari en 16 april 2020 worden ongewijzigd vastgesteld.
Bijlagen
-
5
Er is tijdens de mening vormende behandeling een motie ingediend namens VVD, CDA, CU, GBA, PVV en GL inzake implementatiekosten omgevingswet verhalen op rijksoverheid. De motie is toegevoegd aan de stukken en hierover wordt straks gestemd.
In de eerste termijn dient de heer. IJ. van Kammen (FNP) een amendement in:
Amendemint FNP oer ynsidintele en strukturele middels ymplemintaasjetrajekt Omjouwingswet:
Wiziging:
It beslút sa oan te passen (fetprinte en trochhelle tekst):
Beslút:
1. In te stemmen met de Doorstartnotitie Implementatie Omgevingswet.
2.De voor implementatie van de omgevingswet noodzakelijke middelen als aangegeven in de tabel van dit raadsvoorstel, voor de jaren 2020 tot en met 2023 beschikbaar te stellen en hiervoor m.b.t. deDe incidentele middelen voor het jaar 2020 zijnde € 358.450,00 te financieren uitoverde Algemene Reserve;
3. De structurele middelen voor het jaar 2020 zijnde € 25.000,00 ten laste te brengen van de jaarlijkse exploitatie. door wijziging van de begroting 2020 en de meerjarenraming 2021 t/m 2023.
4. Zowel de incidentele als ook de structurele meerkosten over de jaren 2021 t/m 2023 ten laste te brengen van de jaarlijkse exploitatie.
Omdat de uitvoeringskosten van de implementatie vrijwel volledig betrekking hebben op inzet van personeel en ICT-middelen, heeft deze begrotingswijziging effect op de bijdragen vanuit de beide gemeenten aan de WM8KTD.
Taljochting:
• By it opmeitsjen fan de begrutting 2020 is it miskien net dúdlik west, dat dizze bedragen nedich wêze soenen en binne dêrom net meinommen yn de begrutting.
• No’t der bedragen neamd wurde foar de jierren 2021 t/m 2023, sawol ynsidinteel as struktureel, kin dizze opnaam wurde yn de jierlikse eksploitaasje.
Er worden enkele verduidelijkende vragen gesteld aan de heer Van Kammen naar aanleiding van het amendement.
Na de eerste termijn geeft wethouder Spoelstra aan het amendement te ontraden. De wethouder vat het amendement op als steun, maar over de manier van dekken van de kosten verschilt hij met de fractie van mening.
Stemming over amendement:
Voor: FNP (4)
Tegen: CDA, CU, GBA, GroenLinks, PVV en PvdA (15)
Amendement is verworpen.
Stemming over motie:
Met algemene stemmen (19) aangenomen.
Stemming over raadsvoorstel:
Stemverklaring de heer F.D. Hoekstra (GBA): wy kinne rêstich stelle dat der gjin wei werom is. Wy sille troch moatte en it jild dêrfoar beskikber stelle moatte. Der is in mooglikheid dat it Ryk yn de takomst ús noch in temjittekomming jaan sil, mar dêr hawwe wy as GBA net safolle fertrouwen yn. Wy sille foar dit beslút stimme.
Voor: CDA, CU, GBA en GroenLinks (12)
Tegen: FNP, PVV en PvdA (7)
Raadsvoorstel is aangenomen.
Voor een volledig beeld van de opmerkingen, zie beeldweergave via www.raad-achtkarspelen.nl.
Na stemming wordt overeenkomstig het voorstel besloten:
1. In te stemmen met de Doorstartnotitie Implementatie Omgevingswet.
2. De voor implementatie van de omgevingswet noodzakelijke middelen als aangegeven in de tabel van dit raadsvoorstel, voor de jaren 2020 tot en met 2023 beschikbaar te stellen en hiervoor
a. m.b.t. de incidentele middelen te beschikken over de Algemene Reserve;
b. de structurele middelen ten laste te brengen van de jaarlijkse exploitatie door wijziging van de begroting 2020 en de meerjarenraming 2021 t/m 2023.
Omdat de uitvoeringskosten van de implementatie vrijwel volledig betrekking hebben op inzet van personeel en ICT-middelen, heeft deze begrotingswijziging effect op de bijdragen vanuit de beide gemeenten aan de WM8KTD.Stemuitslag
voorCDA-fractie (6), CU-fractie (3), GroenLinks-fractie (1), GBA-fractie (2)tegenFNP-fractie (4), PVV-fractie (1), PvdA-fractie (2)Bijlagen
Amendementen
Titel Ynsidintele en strukturele middels ymplemintaasjetrajekt Omjouwingswet Moties
Onderwerp Implementatiekosten omgevingswet verhalen op rijksoverheid -
5.a
Dit onderwerp is geagendeerd op verzoek van de CDA-fractie. De heer J.J. Zwaagstra (CDA) krijgt als eerste het woord en hij dient een motie in. In de motie wordt het college opgedragen:
• Om morgenochtend voor 12.00 uur een brief te sturen naar ANNO, in afschrift aan de provincies Fryslân en Groningen, Arriva, gemeente Westerkwartier en alle deelnemende gemeenten, waarin minimaal het volgende staat:
o De gemeente Achtkarspelen herroept haar standpunt aangaande de tweede stopplaats op de beide sneltreinen en vraagt om een heroverweging.
o Wanneer bij de evaluatie na twee jaar blijkt dat Buitenpost meer instappers heeft dan Feanwâlden, Buitenpost per direct de tweede instapplaats wordt.
Er worden enkele verduidelijkende vragen gesteld aan de heer Zwaagstra naar aanleiding van de motie.
Na de eerste termijn beantwoordt wethouder De Haan enkele vragen en reageert op de motie. Hij ontraadt de motie in deze vorm, omdat het niet lukt om de brief morgen voor 12.00 uur te versturen.
Op verzoek van mevrouw M. Dotinga-van der Veen (FNP) wordt de vergadering geschorst van 20.29 - 20.34 uur.
Na de schorsing geeft mevrouw Dotinga aan de motie te ondersteunen. Het logo van de FNP wordt erbij gezet.
Stemming over motie:
Stemverklaring mevrouw T.I. Veenstra (GroenLinks): ik fyn it wichtich dat it stikje Buitenpost-Zuidhorn en Feanwâlden-Zuidhorn meinaam wurdt en wol de wethâlder freegje dit mei te nimmen yn de brief. Ik stim foar de moasje mei de tasizzing dat dit meinaam wurdt.
Voor: gehele raad (19)
Motie is aangenomen.Bijlagen
Moties
Onderwerp Heroverweging standpunt tweede instapplaats sneltrein Groningen-Leeuwarden -
6
Er zijn geen begrotingswijzigingen.
-
7
De punten 7 en 8 worden tegelijk behandeld.
De heer D. van Oosten (CU) krijgt als voorzitter van de controlecommissie als eerste het woord.
De heer M.Y. Talma (CDA) verlaat de vergadering om 22.06 uur.
Na de eerste termijn en de reactie van wethouder Bruining wordt het voorstel in stemming gebracht.
Voor een volledig beeld van de opmerkingen, zie beeldweergave via www.raad-achtkarspelen.nl.
Met algemene stemmen wordt overeenkomstig het voorstel besloten na kennisgenomen te hebben van de conceptjaarrekening 2019 van werkmaatschappij 8KTD geen zienswijze in te dienen.
Stemuitslag
voorCDA-fractie (5), CU-fractie (3), FNP-fractie (4), GroenLinks-fractie (1), PVV-fractie (1), GBA-fractie (2), PvdA-fractie (2)Bijlagen
-
8
Dit punt is tegelijk met agendapunt 7 behandeld.
Voor een volledig beeld van de opmerkingen, zie beeldweergave via www.raad-achtkarspelen.nl.
Met algemene stemmen wordt overeenkomstig het voorstel besloten na kennisgenomen te hebben van de conceptbegroting 2021-2024 van werkmaatschappij 8KTD geen zienswijze in te dienen.
Stemuitslag
voorCDA-fractie (5), CU-fractie (3), FNP-fractie (4), GroenLinks-fractie (1), PVV-fractie (1), GBA-fractie (2), PvdA-fractie (2)Bijlagen
-
9
Met algemene stemmen wordt overeenkomstig het voorstel besloten geen zienswijze in te dienen op de begroting 2021, jaarstukken 2019 en eerste begrotingswijziging 2020 van Veiligheidsregio Fryslân.
Stemuitslag
voorCDA-fractie (5), CU-fractie (3), FNP-fractie (4), GroenLinks-fractie (1), PVV-fractie (1), GBA-fractie (2), PvdA-fractie (2)Bijlagen
-
10
In de eerste termijn dient mevrouw M. Dotinga-van der Veen (FNP) een amendement in.
Amendemint FNP oer foarearst ôfsjen fan oanjager Jobinder:
Wiziging:
It beslút sa oan te passen (fetprinte en trochhelle tekst):
Beslút:
1. De brief over de jaarrekening 2019 van het bestuur van Jobinder voor kennisgeving aan te nemen.
2. De geactualiseerde begroting 2020 van de bedrijfsvoeringsorganisatie Mobiliteitsbureau Noordoost Fryslân voor kennisgeving aan te nemen.
3.GeenEen zienswijze in te dienen over de geactualiseerde begroting 2020**, waarin wordt vermeld dat de gemeenteraad tegen het voorstel is om € 48.000 te besteden aan een aanjager om het actieplan uit te voeren.**
4. Vooruitlopend op de vaststelling van de begroting in het bestuur van de bedrijfsvoeringsorganisatie Mobiliteitsbureau Noordoost Fryslân de gevolgen van de gewijzigde begroting 2020 mee te nemen in een begrotingswijziging.
5. De ontwerpbegroting 2021 van de bedrijfsvoeringsorganisatie Mobiliteitsbureau Noordoost Fryslân voor kennisgeving aan te nemen.
6. Geen zienswijze in te dienen over de ontwerpbegroting 2021.
7. Na vaststelling van de ontwerpbegroting 2021 in het bestuur van de bedrijfsvoeringsorganisatie Mobiliteitsbureau Noordoost Fryslân de gevolgen van de begroting 2021 mee te nemen in de gemeentelijke begroting 2021.
Taljochting:
Wy witte net wat de effekten binne fan de corona maatregels. Dêr wolle wy earst graach mear dúdlikheid oer ha foardat der nije stappen setten wurde.
Na de eerste termijn reageert wethouder Jonker positief op het amendement.
Stemming over amendement:
Voor: gehele raad (18)
Amendement is aangenomen.
Stemming over raadsvoorstel, inclusief aangenomen amendement:
Voor: gehele raad (18)
Raadsvoorstel is aangenomen.
Voor een volledig beeld van de opmerkingen, zie beeldweergave via www.raad-achtkarspelen.nl.
Met algemene stemmen wordt, met inachtneming van het aangenomen amendement, besloten:
1. De brief over de jaarrekening 2019 van het bestuur van Jobinder voor kennisgeving aan te nemen.
2. De geactualiseerde begroting 2020 van de bedrijfsvoeringsorganisatie Mobiliteitsbureau Noordoost Fryslân voor kennisgeving aan te nemen.
3. Een zienswijze in te dienen over de geactualiseerde begroting 2020, waarin wordt vermeld dat de gemeenteraad tegen het voorstel is om € 48.000 te besteden aan een aanjager om het actieplan uit te voeren.
4. Vooruitlopend op de vaststelling van de begroting in het bestuur van de bedrijfsvoeringsorganisatie Mobiliteitsbureau Noordoost Fryslân de gevolgen van de gewijzigde begroting 2020 mee te nemen in een begrotingswijziging.
5. De ontwerpbegroting 2021 van de bedrijfsvoeringsorganisatie Mobiliteitsbureau Noordoost Fryslân voor kennisgeving aan te nemen.
6. Geen zienswijze in te dienen over de ontwerpbegroting 2021.
7. Na vaststelling van de ontwerpbegroting 2021 in het bestuur van de bedrijfsvoeringsorganisatie Mobiliteitsbureau Noordoost Fryslân de gevolgen van de begroting 2021 mee te nemen in de gemeentelijke begroting 2021.Stemuitslag
voorCDA-fractie (5), CU-fractie (3), FNP-fractie (4), GroenLinks-fractie (1), PVV-fractie (1), GBA-fractie (2), PvdA-fractie (2)Bijlagen
Amendementen
Titel Foarearst ôfsjen fan oanjager Jobinder -
11
In de eerste termijn dient de heer J. Stellinga (PvdA) mede namens GroenLinks een motie in. In de motie wordt het college opgeroepen te bevorderen dat in de RES 1.0 (dus niet in de voorliggende concept RES) wordt gestreefd naar een totaal Friese bijdrage van minimaal 5 TWh.
Wethouder Jonker reageert op opmerkingen in de eerste termijn en zegt de motie te ontraden.
Stemming over motie:
Voor: PvdA en GroenLinks (3)
Tegen: CDA, CU, GBA, FNP en PVV (15)
Motie is verworpen.
Stemming over raadsvoorstel:
Voor: CDA, CU, GBA, PvdA en GroenLinks (13)
Tegen: FNP en PVV (5)
Raadsvoorstel is aangenomen.
Voor een volledig beeld van de opmerkingen, zie beeldweergave via www.raad-achtkarspelen.nl.
Na stemming wordt overeenkomstig het voorstel besloten:
1. In te stemmen met de concept Regionale Energiestrategie (RES) Fryslân;
2. Kennis te nemen van de concept RSW;
3. Kennis te nemen van de reactie van de FEA;
4. Kennis te nemen van het rapport netimpact van Liander.Stemuitslag
voorCDA-fractie (5), CU-fractie (3), GroenLinks-fractie (1), GBA-fractie (2), PvdA-fractie (2)tegenFNP-fractie (4), PVV-fractie (1)Bijlagen
Moties
Onderwerp In de RES 1.0 streven naar een totaal Friese bijdrage van minimaal 5 TWh -
12
In verband met de tijd wordt dit onderwerp doorgeschoven naar een extra raadsvergadering op donderdag 4 juni aanstaande, omdat er fracties zijn die dit onderwerp willen bespreken.
Bijlagen
-
13
Met algemene stemmen wordt overeenkomstig het voorstel besloten de wijziging van de begroting 2020 van de GR SW Fryslân voor kennisgeving aan te nemen en geen zienswijze in te dienen.
Stemuitslag
voorCDA-fractie (5), CU-fractie (3), FNP-fractie (4), GroenLinks-fractie (1), PVV-fractie (1), GBA-fractie (2), PvdA-fractie (2)Bijlagen
-
14
Met algemene stemmen wordt overeenkomstig het voorstel besloten de concept begroting 2021 van de GR SW Fryslân voor kennisgeving aan te nemen en geen zienswijze in te dienen.
Stemuitslag
voorCDA-fractie (5), CU-fractie (3), FNP-fractie (4), GroenLinks-fractie (1), PVV-fractie (1), GBA-fractie (2), PvdA-fractie (2)Bijlagen
-
15
In verband met de tijd wordt dit onderwerp doorgeschoven naar een extra raadsvergadering op donderdag 4 juni aanstaande, omdat er fracties zijn die dit onderwerp willen bespreken.
Bijlagen
-
16
Inspreker: dhr. W. Mozes uit Harkema
Wethouder Jonker geeft een reactie op de bijdrage van de inspreker en beantwoordt enkele verduidelijkende vragen van de raadsleden.
Er is wat onduidelijkheid over woonbestemming of agrarische bestemming.
De heer F.D. Hoekstra (GBA) geeft aan dat er nog te veel vragen leven en verzoekt besluitvorming door te schuiven naar de volgende raadsvergadering. De fracties PvdA en CDA steunen dit verzoek.
Voor een volledig beeld van de opmerkingen, zie beeldweergave via www.raad-achtkarspelen.nl.
De besluitvorming schuift door naar de raadsvergadering van 25 juni 2020.
Bijlagen
-
17
In verband met de tijd wordt dit onderwerp doorgeschoven naar een extra raadsvergadering op donderdag 4 juni aanstaande, omdat er fracties zijn die dit onderwerp willen bespreken.
Bijlagen
-
18
In verband met de tijd wordt dit onderwerp doorgeschoven naar een extra raadsvergadering op donderdag 4 juni aanstaande, omdat er fracties zijn die dit onderwerp willen bespreken.
Bijlagen
-
19
Insprekers:
o Dhr. M. van der Veen uit Twijzelerheide
o Dhr. H. van der Veen namens LTO Noord
Er worden enkele verduidelijkende vragen gesteld aan de heer H. van der Veen.
o Dhr. W. van Vulpen namens vereniging Noardlike Fryske Wâlden
Om technische redenen wordt de inspraakreactie van de heer Van Vulpen voorgelezen door de voorzitter.
In de eerste termijn dient de heer IJ. van Kammen (FNP) twee amendementen in.
Amendemint FNP oer útsûndering gruttere oanbou lytsere wenningen Bestimmingsplan Bûtengebied:
Wiziging:
It beslút sa oan te passen (fetprinte tekst):
Beslút:
1. In te stemmen met de in dit voorstel genoemde punten met betrekking tot de partiële herziening van het bestemmingsplan Buitengebied;
2. Voor de bestemmingsplanprocedure te kiezen voor variant 1 (het bestemmingsplan wordt alleen bij het besluit omtrent vaststelling aan de raad voorgelegd).
3. Om yn it wersjenne Bestimmingsplan Bûtengebiet in útsûndering op te nimmen dat foar lytsere (wâld)hûskes, wêrfan it opperflak minder is dan 75m2, in nije oanbou grutter wêze mei as it besteande haadgebou.
Taljochting:
• It komt foar dat eigners fan tradisjonele wenninkjes dizze wenninkjes graach ynstân hâlde wolle.
• It wenopperflak is dêr meast te lyts.
• It haadgebou fergrutsje is gjin opsje yn ferbân mei de karakterastike útstrieling fan de besteande wente.
• Mei de hjoeddeistige regeling slagget it feitliken net om it wenopperflak op winsklike grutte te bringen.
Er worden enkele verduidelijkende vragen gesteld aan de heer Van Kammen naar aanleiding van het amendement.
Amendemint FNP oer gefolgen ûnseker rommere mooglikheden ferpleatsing singels:
Wiziging:
It beslút sa oan te passen (fetprinte en trochhelle tekst):
Beslút:
1. In te stemmen met de in dit voorstel genoemde punten met betrekking tot de partiële herziening van het bestemmingsplan Buitengebied, met uitzondering van het eerste punt, nl. de aanpassing van de Visie ruimtelijke kwaliteit Buitengebied Achtkarspelen ten aanzien van de verhoudingen en oppervlakten van de ruimtelijke kavels in het buitengebied in verband met ruimere mogelijkheden voor de verplaatsing van singels (geen dykswalen!).
2. Voor de bestemmingsplanprocedure te kiezen voor variant 3. 1 (het bestemmingsplan wordt alleen bij het besluit omtrent vaststelling aan de raad voorgelegd)
Taljochting:
• De frege en taseine ynfintarisaasje wat it wizigingsfoarstel betsjutte kin wannear’t de kommende jierren folslein gebrûk makke wurdt fan de mooglikheid fan opromjen fan elzesingels is noch net levere.
• De frege en taseine ynfintarisaasje wat fanôf 1980 oan elzesingels ferdwûn is, is noch net levere.
• It ferlies oan biodiversiteit mei de mooglikheden fan opromjen fan elzesingels kin dêrmei net ynsichtlik wurde.
• Sjoen de stikstofproblematyk is in transysje yn de hjoeddeiske lânbou fan gongber nei in natuurynklusive lânbou winsklik en needsaaklik.
• Yn hoefier fan de mooglik op te romjen elzesingels, de ôfrûne jierren ynstânhâlding- en ûnderhâldsfergoeding oan boeren en eigners útkeard is, is net ynsichtlik.
• It is net dúdlik yn hoefier de ûnderhâldsfergoeding yn stân bliuwe kin foar dy singels, dy’t mooglik opromme wurde kinne, mei’t dy no fûgelfrij ferklearre wurde.
• It Ryk kriget in hânfet om ûnderhâlds-/ynstânhâldingsfergoeding fuort te besunigjen.
• Der hat iensidich foaroerlis west mei LTO/NFW, SBB en it Wetterskip.
• Net heard binne:
o Vanla
o Boeren, dy’t net fertsjinwurdige wurde troch LTO
o Boargers yn’t Bûtegebiet, dy’t direkt belutsen binne as bewenners en soms ek as eigners fan de bewuste elzesingels
o Boargers yn de belutsen doarpen
o De Pleatslike Belangen
o De Fûgelwachten
o De rékreative sektor
o Fryske Miljeu Federaasje
• Wy kieze foar de bestimmingsplanpreseduere foar fariant 3, omdat elkenien dan op in gelykweardige wize oan ynspraak diel nimme kin.
In de eerste termijn geven meerdere fracties aan het stuk nog niet besluitrijp te vinden.
Wethouder Spoelstra geeft een reactie op de amendementen. Hij is positief over het eerste amendement over de (wâld)hûskes en zegt dit amendement te willen steunen met twee nuances:
o De maximale grootte van een hoofdgebouw moet 150 m2 zijn;
o Er moet oog zijn voor de ruimtelijke kwaliteit en de karakteristieke uitstraling van de woning.
Verder zegt de wethouder toe een fractiespecialistenbijeenkomst te organiseren over de knelpunten, om de onduidelijkheden weg te nemen. Actie: griffie
De voorzitter concludeert dat besluitvorming wordt doorgeschoven naar de volgende raadsvergadering.
Voor een volledig beeld van de opmerkingen, zie beeldweergave via www.raad-achtkarspelen.nl.
De besluitvorming schuift door naar de raadsvergadering van 25 juni 2020.
Bijlagen
-
19.1
Bijlagen
-
19.2
Bijlagen
-
20
In verband met de tijd wordt dit onderwerp doorgeschoven naar een extra raadsvergadering op donderdag 4 juni aanstaande, omdat er fracties zijn die dit onderwerp willen bespreken.
Bijlagen
-
21
In verband met de tijd wordt dit onderwerp doorgeschoven naar een extra raadsvergadering op donderdag 4 juni aanstaande, omdat er fracties zijn die dit onderwerp willen bespreken.
Bijlagen
-
22
In verband met de tijd wordt dit onderwerp doorgeschoven naar een extra raadsvergadering op donderdag 4 juni aanstaande, omdat er fracties zijn die dit onderwerp willen bespreken.
Bijlagen
-
23
In verband met de tijd wordt dit onderwerp doorgeschoven naar een extra raadsvergadering op donderdag 4 juni aanstaande.
Bijlagen
-
24
De voorzitter sluit de vergadering om 23.18 uur.