Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu

Kinderburgemeester

Kinderburgemeester

Na een spannende verkiezingsstrijd is Thea Lien Bosma uit Gerkesklooster verkozen tot kinderburgemeester van Achtkarspelen. Op 13 juli is zij tijdens de raadsvergadering geïnstalleerd. 
Het doel van het benoemen van een kinderburgemeester is om kinderen op een leuke manier te betrekken bij de lokale politiek.


De kinderburgemeester vertegenwoordigt de gemeente Achtkarspelen en dan met name de kinderen die in deze gemeente wonen. Hij/zij is aanwezig bij diverse evenementen, zoals de gondelvaart op wielen, het concours hippique, 4/5 mei en de intocht van Sinterklaas. Soms voert de kinderburgemeester ook ‘burgemeesterlijke’ taken uit als een openingshandeling of een toespraakje. Een kinderburgemeester kan zich ook inzetten voor een bepaald doel of project, activiteiten hoeven niet alleen ceremonieel te zijn.


Een kinderburgemeester wordt benoemd voor de duur van een schooljaar (groep 8). De verkiezingen vinden plaats in groep 7.


De kinderburgemeester wordt begeleid door een gemeenteraadslid. De gemeente coördineert de activiteiten van de kinderburgemeester in nauw overleg met de ouders.